Kinga Oklesińska
Kinga Oklesińska
Dyplomowany dietetyk Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Facebook

Niewłaściwy sposób żywienia wpływa nie tylko zdrowie i sylwetkę, ale również na wygląd skóry oraz kondycję włosów i paznokci. Łamiące się paznokcie, wypadające włosy albo ziemista cera to sygnały, że w organizmie zaczyna brakować odpowiednich związków mineralnych i witamin, które wpływają na zdrowy wygląd. To właśnie spożywanie odpowiednich produktów spożywczych może zagwarantować Ci piękny wygląd, a także dać nawet lepsze rezultaty niż niektóre kosmetyki. Aby włosy były silne, lśniące, a paznokcie nie łamliwe, o ładnej jednolitej barwie, dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i urozmaicona, tzn. powinna być bogata w: witaminy i minerały, pełnowartościowe białko oraz dobre tłuszcze. Ponadto posiłki powinny być spożywane regularnie, w małych porcjach, najlepiej 5 razy dziennie.

Zatem na jakie produkty powinniśmy zwrócić uwagę:

  • Pełnoziarniste produkty zbożowe – pełnoziarnisty chleb, grube kasze, ryż brązowy/dziki, płatki owsiane, otręby, razowe makarony. Produkty te dostarczają wiele cennych składników pokarmowych: m.in. żelazo, magnez, cynk, miedź i witaminy z gr. B. Składniki te poprawią wygląd cery – m.in. żelazo i miedź odpowiadają za odpowiednią pigmentację skóry. Kiedy tych pierwiastków jest za mało, skóra staje się blada, szorstka, włosy wypadają, a paznokcie łamliwe.
  • Woda – oczyszcza organizm z toksyn oraz zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry. Cera właściwie nawodniona jest bardziej jędrna i sprężysta. Zalecane jest wypijanie co najmniej 1.5 – 2 litrów płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej. Zawarte w niej składniki mineralne dodatkowo wzmocnią włosy i paznokcie.
  • Pestki, nasiona i orzechy – Produkty te zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych m.in: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminę E, cynk, selen, krzem, dzięki którym nasza cera będzie gładsza, włosy i paznokcie zdrowe i nie rozdwajające się.
  • Mięso, drób, ryby i owoce morza oraz jaja – są źródłem kwasów omega-3 oraz pełnowartościowego białka. Białko, jako składnik budulcowy jest niezbędne w diecie, gdyż włosy, paznokcie są tkankami, które nieustannie rosną, więc powinniśmy każdego dnia dostarczać im cegiełek do wzrostu. Kwasy omega-3, pomagają utrzymać elastyczność i odpowiednie nawilżenie skóry. Składniki te spowalniają procesy starzenia, a więc mogą opóźnić proces powstawania zmarszczek.
  • Niskotłuszczowy nabiał – naturalne jogurty, kefiry, maślanki, chude twarogi – źródło wzmacniającego paznokcie wapnia. Jego niedobór powoduje kruchość i łamliwość paznokci. Natomiast występująca w nabiale witamina B2 wykazuje działanie przeciwłojotokowe skóry. Dodatkowo zapobiega wypadaniu włosów oraz kruchości i rozdwajaniu się paznokci.
  • Owoce i warzywa – spożywaj ich jak najwięcej ponieważ zawierają szereg witamin, składników mineralnych oraz antyoksydanty, czyli związki przeciwdziałające starzeniu się skóry. Marchew, dynia, morele, melony, pomidory – to bogate źródła beta-karotenu, który zapobiega rogowaceniu i pogrubieniu naskórka oraz nadają skórze piękny kolor. Owoce i warzywa bogate w witaminę C jak np. natka pietruszki, papryka, czarne porzeczki, kiwi, maliny, aronia, truskawki uelastyczniają naczynia krwionośne i wspomagają wytwarzanie kolagenu, który ujędrnia skórę. Zaś zielone warzywa liściaste (źródło witaminy K) zapobiegają powstawaniu pajączków i przebarwień.
  • Produkty bogate w biotynę (owoce morza, ryby, pełne ziarna zbóż, orzechy, jaja, soja). Biotyna wykorzystywana jest w leczeniu i zapobieganiu łysienia, kruchości oraz łamliwości paznokci.

Jakich produktów należy w diecie unikać?

  • Potraw tłustych, przetworzonych,
  • Żywności typu fast food,
  • Mocnej kawy, herbaty, alkoholu,
  • Ostrych przypraw,
  • Słodyczy, słodkich napojów.