Kinga Oklesińska
Kinga Oklesińska
Dyplomowany dietetyk Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Facebook

Wzdęcia dotyczą ponad 90% osób ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego oraz 20-30% populacji ogólnej. Kobiety częściej skarżą się na ich występowania niż mężczyźni. Dolegliwości jelitowe w dużym stopniu zaburzają codzienne funkcjonowanie. Wzdęcia występują na skutek nadmiernej produkcji gazów i charakteryzowane są najczęściej jako „uczucie pełnego brzucha” lub „ciężkie i niewygodne uczucie”. Trudno ocenić stopień dolegliwości, gdyż jest to bardzo subiektywne. Najważniejsze jest postawienie diagnozy i znalezienie przyczyny nagromadzenia gazów.

Jakie mogą być przyczyny wzdęć?

Jest wiele czynników wpływających na powstawanie wzdęć i możemy je podzielić na:

  • funkcjonalne zaburzenia,
  • mechaniczne, 
  • przerost bakteryjny,
  • nietolerancje,
  • inne schorzenia. 

Funkcjonalne zaburzenia to np. zespół jelita drażliwego (IBS), w przypadku którego najważniejsze jest podejście dietetyczne i ewentualna probiotykoterapia. Wzdęcia mogą pojawiać się częściej u osób cierpiących na zaparciową postać IBS.

Zaburzenia mechaniczne to na przykład niedrożność ujścia żołądka czy jelita cienkiego. W takim wypadku leczenie ustala lekarz i najczęściej jest to zabieg chirurgiczny. 

Walka z przerostem bakteryjnym – SIBO obejmuje dwa etapy: jest to antybiotykoterapia oraz indywidualnie dopasowana dieta eliminacyjna

Nietolerancje np. nietolerancja laktozy diagnozuje się na podstawie testu (wodorowy test oddechowy). W tym wypadku konieczne jest wprowadzenie zmian do swojej diety i wymiana nabiału na wersję bezlaktozową.

Do innych schorzeń zalicza się choroby tarczycy czy przyjmowanie leków, które zaburzają pracę przewodu pokarmowego i powodują lub nasilają powstawanie wzdęć.

Jaka dieta jest polecana przy wzdęciach?

Niestety nie ma jednego złotego rozwiązania, które można zastosować u wszystkich pacjentów ze wzdęciami – plan leczenia oraz dietoterapia musi być zindywidualizowany. Jak ustalimy przyczynę wzdęć w porozumieniu z gastrologiem, możemy zająć się znalezieniem odpowiedniego jadłospisu i wprowadzeniu zmian w dotychczasowym żywieniu. Najczęściej w takich przypadkach wprowadza się dietę Low FODMAP. FODMAP oznacza fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Jest ona podstawą żywienia w zespole jelita drażliwego. Jest ona w stanie zmniejszyć odczuwanie wzdęć od 50 do 82%.

Źródła FODMAP ( te produkty należy ograniczyć):

  • Strączki : fasola, groch, ciecierzyca, bób, soja
  • Owoce: jabłka, gruszki, mango, śliwki, suszone czy w syropie
  • Laktoza: cały nabiał z laktozą
  • Warzywa: cebula, czosnek, brokuł, kalafior, strączki, kapusta
  • Zboża: pszenica, żyto, jęczmień
  • Substancje słodzące: ksylitol, mannitol, sorbitol

Należy pamiętać, iż tolerancja poszczególnych produktów jest bardzo indywidualna i należy przede wszystkim obserwować swoje objawy i samopoczucie, ponieważ nie warto eliminować wszystkich wyżej wymienionych zdrowych warzyw, owoców i zbóż. Polecana jest konsultacja z dietetykiem, ponieważ długotrwałe wyeliminowanie poszczególnych grup produktów może prowadzić do niedoborów żywieniowych. 

Ćwiczenie praktyczne:

Zacznij prowadzić dzienniczek żywieniowy. Każdego dnia zapisuj po jakich posiłkach/produktach pojawiły się wzdęcia. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wykluczyć szkodzące Ci produkty.

Znaczenie błonnika pokarmowego przy wzdęciach

Wiele osób identyfikuje błonnik ze zdrową dietą i odchudzaniem. Warto zadbać o jego podaż z warzyw, owoców czy produktów zbożowych oraz dopasować codzienną ilość do swoich problemów jelitowych, ponieważ nie zawsze więcej, oznacza lepiej. Błonnik zwiększa objętość stolca przez zdolność włókien do wiązania wody i mechanicznie stymuluje błonę śluzową jelita grubego. Dzięki temu pacjenci mogą poradzić sobie z problemem zaparć, któremu towarzyszą jednocześnie wzdęcia. Z drugiej strony ważne jest, aby nie przekraczać znacznie podaży błonnika i jednocześnie pamiętać o spożywaniu płynów, ponieważ możemy osiągnąć odwrotny do zamierzonego efekt. Zdrowy przedział dla większości osób to 25-40 g błonnika na dobę.

Jeśli odczuwasz bardzo uporczywe wzdęcia – połowę porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych zamień na oczyszczone wersje np. w przypadku kanapek, nie zawsze muszą być z pieczywem razowym.

Zastanów się również nad ilością warzyw i owoców w diecie, zwłaszcza świeżych. Przy problemach ze wzdęciami lepiej ograniczyć je do około 500 g/dobę.

Stres, a wzdęcia – postaraj się zminimalizować stres

Obserwuje się związek między stanem psychicznym a patogenezą zespołu jelita drażliwego. Stres może być zarówno przyczyną, jak i powodem nasilenia objawów między innymi wzdęć. Jakie jest praktyczne rozwiązanie? Znajdź codziennie pół godziny na czynność, która Cię relaksuje i może to być aktywność fizyczna, ulubiony serial czy książka.Wzdęcia to jeden z rosnących problemów jelitowych, który może być efektem choroby, nieprawidłowego stylu życia czy niedopasowanego sposobu żywienia.

Piśmiennictwo

[1] Seo, A. Young, Nayoung Kim, and Dong Hyun Oh. „Abdominal bloating: pathophysiology and treatment.” Journal of neurogastroenterology and motility 19.4 (2013): 433.

[2] Foley, Anna, et al. „Management strategies for abdominal bloating and distension.” Gastroenterology & hepatology 10.9 (2014): 561.

[3] Hasler, William L. „Gas and bloating.” Gastroenterology & hepatology 2.9 (2006): 654.

[4] Magge, Suma, and Anthony Lembo. „Low-FODMAP diet for treatment of irritable bowel syndrome.” Gastroenterology & hepatology 8.11 (2012): 739.

[5] El-Salhy, Magdy, et al. „Dietary fiber in irritable bowel syndrome.” International journal of molecular medicine 40.3 (2017): 607-613.

[6] Cozma-Petruţ, Anamaria, et al. „Diet in irritable bowel syndrome: What to recommend, not what to forbid to patients!.” World journal of gastroenterology 23.21 (2017): 3771.