Szpital Powiatowy w Mińsku Mazowieckim przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek” – 13 października została podpisana umowa pomiędzy SPZOZ w Mińsku Mazowieckim a Narodowym Funduszem Zdrowia. Do programu zostały włączone wszystkie oddziały szpitalne z wyjątkiem SOR.
Czego dotyczy pilotaż?
Program pilotażowy obejmuje:Szpital Powiatowy w Mińsku Mazowieckim przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek” – 13 października została podpisana umowa pomiędzy SPZOZ w Mińsku Mazowieckim a Narodowym Funduszem Zdrowia. Do programu zostały włączone wszystkie oddziały szpitalne z wyjątkiem SOR.
- zapewnienie pacjentom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia, w oparciu o zalecenia opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka. Zalecenia są udostępnione na stronie Ministerstwa Zdrowia,
- porady żywieniowe dla pacjentów,
- edukację i rozpowszechnianie informacji dotyczących prawidłowego żywienia,
- zapewnienie dietetyka w wymiarze nie mniejszym niż pół etatu.
Po dokonaniu oceny stanu odżywienia chorego lekarz, uwzględniając jego potrzeby, zdecyduje o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach.
Posiłki dla pacjentów będą przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka (na siedem dni). Jadłospis będzie zawierać informacje o: rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.
Na stronie internetowej będziemy codziennie publikować zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu. Również sam jadłospis będzie publikowany na stronie internetowej.
Obecnie jesteśmy na etapie organizacji i wdrożenia projektu w szpitalu.